מה הקשר בין עישון ובין מחלת פרקינסון?

המוח הוא אחד האיברים החשובים ביותר בגוף האדם, אם לא החשוב ביותר. מחלת הפרקינסון היא מחלה שפוגעת במוח אך גם במערכות רבות נוספות, כאשר המחלה המאפיינים הבולטים של המחלה הם רעד באזור הגפיים והלסת, נוקשות שרירים, איטיות בתנועה, הפרעות שיווי משקל וכן שיבוש ביכולת הדיבור ועיבוד שפה. המחלה מתחילה בדרך כלל בצורה קלה עם רעד עדין או נוקשות ועם השנים מתפתחת למחלה המערבת גם בעיות נוספות הכוללות שינויים בזיכרון ובריכוז, שינוי התנהגות ועוד. למחלה מספר גורמים – החל מהפרעות גנטיות ועד הפרעות סביבתיות.

מהם הגורמים שמשפיעים על התקדמות מחלת האלצהיימר?

בשליש מחולי האלצהיימר המשתייכים לעדה האשכנזית נמצאו מוטציות גנטיות הקשורות בהתפתחות של מחלת הפרקינסון לצד חשיפה לחומרי הדברה, גיל מתקדם וכן היסטוריה משפחתית. בנוסף, הסיכוי להתפרצות של המחלה הזו עולה ככל שמתבגרים, כאשר לא פעם גם צעירים מתחילים לסבול מהתסמינים אך מגלים לאחר זמן רב כי הם מאובחנים עם פרקינסון, בייחוד בשל העובדה כי המחלה מסוגלת לדגור בגוף במשך שנים רבות, ללא תסמינים. על כן, האבחון והטיפול במחלה הוא בעל חשיבות עצומה הן מבחינת היכולת לעכב אותה אך גם מבחינת מיצוי זכויות מלא. תוכלו למצוא מדריך זכויות חולי פרקינסון באתר RLAW מתוך מטרה לא רק לסייע לעצמכם במידה וקיבלתם אבחנה כחולים או בני המשפחה הקרובים, אלא גם מתוך הבנה כי באמצעות מיצוי הזכויות ניתן להתמודד בצורה הטובה ביותר.  אולם, מעניין לגלות כי דווקא מה שנחשב בעיני רבים ובעיני הקהילה הרפואית לאחת ההתמכרויות המסוכנות ביותר בדמות עישון, דווקא יכול להפחית את הסיכוי להתפרצות של המחלה. האומנם? יצאנו לבדוק וחזרנו עם תשובות.

 

 

מה הקשר בין עישון לבין התקדמות מחלת הפרקינסון?

פרקינסון היא מחלה נפוצה שמופיעה לרוב אצל 1%-2% מבני קבוצת בני ה-60. מחקרים חדשים שנערכו בתחום מצאו כי מבוגרים שעישנו במשך ארבעים שנה הם בעלי סיכוי מופחת להתפתחות של מחלת הפרקינסון, בשיעור של 48%. זאת ועוד, מעשנים שעישנו במשך כשלושים שנה ויותר נמצאו במחקר כבעלי 35% פחות לפתח את המחלה הזו ביחס ללא  מעשנים, אולם צריך לציין כי אף מחקר לא מצא הוכחה חותכת לכך כי עישון מפחית את הסיכוי או יכול לעכב את ההתקדמות של המחלה. בנקודה זו נדרש לציין כי עישון מסוכן לבריאות וכי במידה ואתם מעשנים, ביטוח בריאות יעלה כפול מאחר ועישון מוביל להתפתחות של בעיות בריאותיות קשות, עד לכדי מחלות מסכנות חיים כמו סרטן הריאות.

השפעות העישון על הבריאות – גם כאשר מדובר במחלת פרקינסון

לא נמצא במחקרים שום עדות לכך כי הניקוטין הוא בעל השפעה על טיפול או עצירת ההתקדמות של מחלת הפרקינסון אשר פוגעת באופן דרמטי באיכות החיים, בייחוד בשלבים המתקדמים יותר. על כן, אם אתם או בני המשפחה קיבלתם אבחון כחולי פרקינסון נדרש לפנות לרופא המטפל מתוך מטרה ליצור תוכנית טיפול המשלבת גם טיפולי פיזיותרפיה שאומנם לא תוכל לעצור את ההתקדמות של המחלה, אך כן לשפר באופן משמעותי בתסמיני המחלה.

לסיכום

מחלת הפרקינסון היא מחלה ניוונית של מערכת העצבים המרכזית. ככל שהמחלה מתקדמת, מופיעים תסמינים ויש צורך להתאים את מינון התרופות בהתאם לקושי התפקודי. מיצוי זכויות מלא הוא חיוני לטובת התמודדות עם התסמינים הכוללים לא רק תסמינים פיזיים אלא גם חרדה ודיכאון. בישראל פועלות עמותות שמסייעות לחולים ולבני המשפחה מבחינת התמודדות עם הרשויות כמו גם מסייעות למימוש זכויות מלא, כחלק מהבנה כי מדובר במחלה קשה וחשוכת מרפא שהטיפול בה מתבצע רק באמצעות סיוע רפואי ורגשי. על כן, בניית מעטפת מלאה בדמות אנשי רפואה לצד ריפוי ועיסוי, תמיכה של הקהילה ובני המשפחה יכול מאוד לסייע לטובת התמודדות עם ההשפעות הדרמטיות של אחת המחלות הנפוצות ביותר בעולם, כמו גם כאן בישראל.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות