האם מותר לשומרי מסורת לעשן?

מסורת ועישון

שומרי המסורת בינינו יודעים שהם נדרשים להרבה מאד מצוות ואיסורים ואלו דברים שאנשים בהחלט בוחרים לקחת על עצמם. מתוך כלל המנהגים והמצוות יש כאלה שאפשר להבין יותר בקלות, כמו הכללים הבסיסיים לשמירת השבת, כללי הכשרות השונים, איסור נגיעה וכן הלאה, אבל ביהדות כמו ביהדות, יש לא מעט דברים שנמצאים בתוך התחום האפור ושיש לגביהם לא מעט מחלוקות ולעיתים אף בלבול. אחת השאלות העתיקות ביותר בעידן שלנו בנושא הזה היא בלי הספק השאלה האם מותר לעשן מבחינת ההלכה. ובכן, יכול להיות שאתם חושבים באופן אוטומטי שהתשובה היא שלילית, ואכן ההלכה היהודית לא מעודדת את זה, אבל לא, התשובה היא בכל זאת לא חד משמעית. בואו ננסה לעשות מעט סדר בדברים ולהסביר בדיוק מה אומרת ההלכה לגבי עישון.

ההרגל לא יסתור את המצוות האחרות

עוד לפני שנכנס לענייני ההלכה ומה היא אומרת לגבי עישון, חשוב להבין עיקרון חשוב ביהדות. אם הרגל מסוים לא פוגע באורח החיים של קיום המצוות ניתן לקיים אותו, ואם כן יש פוטנציאל לפגיעה יש להפריד בין הדברים ככל הניתן. למשל, אדם שומר מסורת צריך להקפיד על דיני כשרות, על הנחת תפילין למשל ועל קריאה יומית של פרקי תהילים בין התפילות (אתר כיפה מאפשר לכם להגיע לכל תפילה אונליין בקלות). אם פעולת העישון פוגעת באחד מהדברים הללו, אזי שהיא אסורה. כמובן שחשוב להפריד בין פעולות מתוך הקדושה ולא לעשן בזמן קריאת תהילים או בסמוך לזמן הזה.

מה אומרת ההלכה?

נתחיל ונדבר קודם על ההלכה היבשה ומה היא אומרת לגבי עישון. התורה מצווה עלינו לשמור על הגוף ועל הנפש ולא לפגוע בהם, מפני שזוהי כמובן יצירתו של הקדוש ברוך הוא. כיום ידוע שעישון סיגריות פוגע בבריאות ועל כן יש כאן מעבר על החוק הזה עם פגיעה בגוף. מעבר לכך, כיום ידועים וברורים לכל הנזקים של עישון פאסיבי, ולכן ההלכה אומרת כי עישון לא רק פוגע באדם שמעשן, אלא גם בסביבה שלו. בקיצור, עישון הוא לא משהו שההלכה מעודדת וגם אוסרת עליו במידה רבה.

אז איך זה שכל כך הרבה אנשים דתיים מעשנים?

כנראה שגם לכם יוצא לראות אנשים דתיים ואפילו חרדים מעשנים, וזה אולי אפילו גרם לכם להרים גבה בפליאה. ובכן, רבנים רבים מסבירים כי הרגל העישון הוא כזה שטבוע באדם מזה מאות שנים, בעוד המודעות לנזקים מעישון לעור הפנים, לריאות, ללב, וכו' שהולכת וגוברת נמצאת איתנו כמה עשרות שנים בלבד.

נראה כי מרבית הרבנים עושים מאמצים כבירים כדי למזער את התופעה עד כמה שרק ניתן ומסבירים באופן קבוע על הנזקים ועל האיסור ההלכתי החמור, אך עדיין לא הופכים את זה לעניין הלכתי פרופר כדי לא להכשיל רבים. כלומר, אם העישון יהיה אסור בתכלית על פי ההלכה, רבים יפלו ולא יצליחו לעמוד בגזירה הזו. יחד עם זאת ההלכה בהחלט מעודדת את המעשנים לעשן כמה שפחות, לעשות זאת במקומות נסתרים לעין וכמובן לא במקומות שיגרמו לפגיעה באנשים אחרים שלא מעשנים.

עושים את הבחירה המושכלת

לאנשים בוגרים עם ראש על הכתפיים יש את זכות הבחירה וההחלטה על החיים שלהם. נראה כי ההלכה מיישרת קו במידה רבה עם המלצות של גופים אחרים, מדעיים ורפואיים ומפצירה מהציבור להימנע מעישון סיגריות. בשורה התחתונה מדובר על משהו שהוא איננו בגדר איסור מבחינה הלכתית ועישון סיגריה זה לא כמו חילול שבת, אבל כן, בהחלט מדובר על פעולה שרצוי להימנע ממנה.

נגישות